Skip to content

Julkaisutilaisuus / book launch “Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice”

March 12, 2015

unnamed

//Please scroll down for English

//FI

Tervetuloa kirjan Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice julkistamiseen HIAP Projektitilassa (Galleria Augustan yhteydessä Suomenlinnassa) lauantaina 21. maaliskuuta klo 16:00. Kirjan lyhyttä esittelyä seuraa keskustelu taiteesta ja työstä paikallisessa kontekstissa. Kutsuttuna vieraana tilaisuudessa on Nora Sternfeld, Aalto-yliopiston taiteen kuratoinnin ja kommunikoinnin professori.

Tilaisuuden keskeisiä kysymyksiä ovat: Mitkä ovat nykytaiteen tuotannon aineelliset ehdot? Miksi näyttelytoiminta perustuu taiteilijoiden ilmaistyöhön? Miksi taiteilijat maksavat näyttelyn pitämisestä sen sijaan että heille maksettaisiin? Miten taistella prekaaria työtä vastaan? Millaisia malleja on taidetyöntekijöiden järjestäytymiseen? Miten voimme uudelleenpohtia taiteilijaliittojen ja -järjestöjen toimintaa?

Kirja Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice esittää tapaustutkimuksia Virosta, Suomesta ja Ruotsista, kerää taiteilijoiden kokemuksia, keskustelee aktivistisista käytännöistä ja kartoittaa nykyisiä ja historiallisia järjestäytymisen malleja kansainvälisesti taidekentällä.

Kirjan ovat editoineet Erik Krikortz, Airi Triisberg ja Minna Henriksson, ja se sisältää kontribuutioita myös taiteilijoilta ja kirjoittajilta Corina L. Apostol (ArtLeaks), Michael Baers, Fokus Grupa, Minna Heikinaho, Vladan Jeremić (ArtLeaks), Elina Juopperi, Jussi Kivi, Barbora Kleinhamplová, Jussi Koitela, Raakel Kuukka, Marge Monko, Zoran Popović, Precarious Workers Brigade, Taaniel Raudsepp, Krisdy Shindler, Tereza Stejskalová, Lotta Tenhunen.

Graafinen suunnittelu: Summer Studio

Julkaistu englanniksi, 2015

232 sivua

ISBN 978–91–637–7946–6

Kirjan julkaisua ovat tukeneet Pohjoismainen kulttuuripiste, Oskar Öflunds Stiftelse, Taiteen Edistämiskeskus ja Cultural Endowment of Estonia.

Announcement2

//EN

Welcome to the book launch of Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice at the Helsinki International Artist Programme (HIAP) in the HIAP Project Space (adjacent to the Gallery Augusta in Suomenlinna, Helsinki) on March 21 at 16:00. A short book presentation is followed by a discussion addressing the issues of art and labour from a local perspective with guest speaker Nora Sternfeld, professor for curating and mediating art at the Aalto University.

The questions to be discussed in the event are: What are the material conditions of contemporary art production? Why is exhibition practice based on the unpaid labour of artists? Why do artists pay to make an exhibition instead of getting paid? How to struggle against precarious labour? What are the models of art workers’ organising? How to rethink the agency of artists’ unions and associations?

The book Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice presents case studies from the local art contexts of Estonia, Finland and Sweden, collects artist-testimonies, discusses activist practices and maps out contemporary and historical forms of organising within the international art field.

The book is edited and co-written by Erik Krikortz, Airi Triisberg and Minna Henriksson, and includes further contributions by Corina L. Apostol(ArtLeaks), Michael Baers, Fokus Grupa, Minna Heikinaho, Vladan Jeremić(ArtLeaks), Elina Juopperi, Jussi Kivi, Barbora Kleinhamplová, Jussi Koitela, Raakel Kuukka, Marge Monko, Zoran Popović, Precarious Workers Brigade, Taaniel Raudsepp, Krisdy Shindler, Tereza Stejskalová, Lotta Tenhunen.

Graphic design by Summer Studio

Published in English, 2015

232 pages

ISBN 978–91–637–7946–6

The book has been published with the financial support of Nordic Culture Point, Oskar Öflunds Stiftelse, Arts Promotion Centre Finland and Cultural Endowment of Estonia.

You can find the book at the Lugemik bookshop in Tallinn: http://www.lugemik.ee/en or order it directly from the publishers.

This slideshow requires JavaScript.

The book launch of “Art Workers – Material Conditions and Labour Struggles in Contemporary Art Practice” at the Project Space of Gallery Augusta.

More about the book: www.art-workers.org

No comments yet

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: